Türkiye'nin Lider Helal Kesim Adak Servisi. Detaylı bilgi ve hizmet alımı için hemen arayın 0(538) 234 30 98

Kangal Koyun Türü

Kangal Koyun Türü

Kangal koyunu, akkaraman koyununun yerel tipi olarak Kangal ilçesi ve çevresinde yetişmektedir. Kangal koyunu en fazla Kangal ilçesinde yetiştirildiğinden...

Konya  Meram Adakçı Konya'da İl Sınırları ve Diğer  İllere Profesyonel Şekilde Helal Kesim Adaklık, Koyun, Koç,Toklu, Keçi Temini ve Kesimi Hizmeti vermektedir. Helal kesim adaklık hizmeti için Ulaşabileceğiniz telefon numarası 0(538) 234 30 98
 
Adaklarınız için istediğiniz yere ücretsiz servisimiz vardır. Makbuz karşılığı İstediğiniz Yardım ve Hayır Kuruluşuna Teslimatı Yapılır.

NOT: Özel Günleriniz için teze helal kesim et temini yapılmaktadır.

 

Kangal koyunu, kangal köpeği kadar meşhur olmasa da Ülkemizdeki koyun besiciliği yapanlar tarafından çok tutulmaktadır. Besiye alınan kangal toklular görünüm olarak albenisi güzeldir ve gösterişlidir. İyi beslenirse günlük canlı ağırlık artışları fazladır.
 
Kangal koyunu, akkaraman koyununun Sivas ili Kangal ilçesi ve çevresinde yetiştirilen yerel tipidir. Ancak vücut yapısı akkaraman koyunundan daha boylu, uzun bacaklı ve iri cüsseli bir yapıya sahiptir.
 

Kangal Koyunu Verim Özellikleri:

 
Kangal koyunlarının ergin dişileri 50-60 kg. kangal koç ise 70-80 kg arası canlı ağırlığa sahiptir. Kangal koç ekstrede olsa bazen 90-100 kg. olduğu da tespit edilmiştir. Ancak bu genel ortalamayı yükseltmemektedir. Kangal koç besisinde et randımanı % 50 ortalamasındadır.
 
Kangal koyununda laktasyon süresi 140 ila 150 gün civarında olmaktadır. Damızlık bir kangal koyunun bir laktasyonda vereceği süt 55 lt. ortalamasında olmaktadır. İyi mera olursa artışlar görülebilir.
 
Yapağı rengi kirli beyazdır. Akkaraman koyunu yapağısına göre daha ince bir yapağıya sahiptir. Kangal koyunun yıllık yapağı verimi 2 kg. ortalamasındadır.
 
Kangal koyunlarında kuzu verimi % 100 civarındadır. İkiz kuzulama oranı % 5 civarındadır.
 
Kangal koyunu, yağlı kuyruklu bir koyun ırkıdır. Kuyruk ağırlığı 6-7 kg kadar çıktığı görülmüştür. Kuyruk ucu uzun olup, yağlı kısmın üzerine doğru “S “ oluşmuştur.
 
Kangal koyunu boynuzsuz koyun ırklarındandır. Sürü içerisinde boynuzlu koyun sayısı % 5 i geçmez.
 
Koyun besiciliği yapanlar kangal toklu besisini tercih etmektedirler. Bunu bazı sebepleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
 
• Kangal koyunlarının tokluları besiye iyi gelmektedir. Günlük canlı ağırlık artışı diğer koyun ırklarına karşı daha iyidir.
 
• Koyun yetiştirme işi yapanlar, koyun satışı yaparken zorlanmazlar. Kangal koyunu bacakları uzun iri yapılı ve gösterişlidir.
• Kangal koyunun iri yapısı biraz göze hitap ettiği için, kangal koyununun albenisi vardır. Koyun satışında, koyun sahibi zorlanmaz.
 
• Kangal koç, kurbanlık satışı esnasında fazla zorlanmadan müşteri bulur.
 
• Koyun besiciği yapanlar, kurbanlık satışı için kangal koyunu besisi tercih etmektedirler. Ülkemiz insanı kurbanlık koyun alırken daha iri bir hayvan kesmeyi tercih etmektedir.
 
Kangal koyunun tek sıkıntısı yerel bir üretimi olduğundan besiye alınacak hayvan sayısının kıtlığıdır.
 
Kangal koyunu yetiştiriciliği çok kısıtlı bir bölgede yapılmaktadır. Diğer bölgelere kangal koyun yetiştirme pek yapılmamaktadır. Diğer bölgelerde Kangal ve civarında yetiştirilen kangal koyunlarının erkek tokluları besiye alınmaktadır.


YOL TARİFİ

WHATSAPP

ARA
Load Time (S) : 0.118238