Sakız koyunu ile karayaka koyunu melezleme çalışmasıyla, Gök höyük Tarım İşletmesinde Bafra koyunu elde edilmiştir.
Konya Meram Adakçı Konya'da İl Sınırları ve Diğer İllere Profesyonel Şekilde Helal Kesim Adaklık, Koyun, Koç,Toklu, Keçi Temini ve Kesimi Hizmeti vermektedir. Helal kesim adaklık hizmeti için Ulaşabileceğiniz telefon numarası 0(538) 234 30 98
Adaklarınız için istediğiniz yere ücretsiz servisimiz vardır. Makbuz karşılığı İstediğiniz Yardım ve Hayır Kuruluşuna Teslimatı Yapılır.
NOT: Özel Günleriniz için teze helal kesim et temini yapılmaktadır.
Bakım ve beslenmesine dikkat edildiği zaman 2 yılda 3 kez doğum yapabilme özelliğine sahip Bafra koyunu ikiz ve üçüz doğum oranı yüksektir. Bir batında koyun başına doğan kuzu sayısı oranı 2.2 dir. 8 ayda bir doğum yaptığı düşünülürse kısa sürede sürü büyümesi için, ideal bir koyun ırkıdır.
Bafra Koyun Özellikleri:
Bafra koyunu vücudu beyaz yapağı ile kaplı olup, sakız koyununda görülen ağırlıklı olarak göz etrafı, baş ve ayaklarda siyah lekeler görülür.
Karın altı ve ayaklar yapağısızdır.
Koyunlar boynuzsuz olup, koçlarda boynuz bulunur.
Bafra koyunu kuyruğu ince uzun olup, dip kısımlarında hafif yağlanma görülür.
Canlı ağılık koyunlarda 60 kg koçlarda ise 70 kg ortalamasında olmaktadır.
İkiz doğum oranı yüksektir. Bir batında koyun başı kuzu doğum 2.2 ortalamasında olmaktadır.
Ortalama kuzu doğum ağırlığı 4 kg civarındadır.
Koyun süt verimi bir laktasyonda 130 litre ortalamasında olmaktadır.
Bafra koyunu laktasyon süresi 170 – 180 gün ortalamasındadır.
Ergin koyunlarda yıllık yapağı verimi 2 kg. ortalamasındadır.
Et randımanı % 48 – 50 ortalamasında olmaktadır.
Koyun yetiştiricileri tarafından tercih edilmesine sebep olarak, yukarda belirtilen koyun özellikleri etkin olmaktadır. Sakız koyunu yetiştirilemeyen bölgelerde bu koyun tercih edilmelidir. Ağırlıklı olarak sakız koyunu özelliklerini taşıyan Bafra koyunu verim olarak sakız koyununa yakın melez bir koyundur.
Satılık Bafra koyunu arayanlar ve Bafra koyun fiyatları için orta Karadeniz bölgesinde yoğun yetiştirildiği bilindiğinden bu civarda aramaları uygun olacaktır. Daha çok Amasya, Samsun, Çorum, Tokat illeri ve ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Bafra koyunu ülkemiz iklim ve çevre şartlarına uyumu ve adaptasyonu iyi olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden tercih edilmektedir. Bundan başka en önemli özselliği döl veriminin yüksek olmasıdır. İyi bakım beslenme ile yıllık sürü büyümesi % 250 nin üzerinde olmaktadır.